ZORG

Kind & Jeugd

Begeleiding van kinderen, jeugdigen (tot 18 jaar) en hun ouders.

Dier ondersteunde interventie (DAI)

Inzetten van een hond bij begeleiding en therapie.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Grip krijgen bij een autisme diagnose of kenmerken.

Psychosociale Therapie

Kortdurende therapie om leven weer op de rit te krijgen bij uit balans zijn.

Kind & Jeugd

Karpa4Care begeleidt kinderen, jeugdigen (tot 18 jaar) en hun ouders.  Voorafgaand aan de start van de begeleiding hebben wij een intake gesprek met de ouders en/of verwijzer. Wanneer de jongere oud genoeg is, is zij natuurlijk ook welkom bij dit gesprek. In dit gesprek bespreken we samen waar de jeugdige tegenaan loopt, wat er is meegemaakt en welke doelen er bereikt willen worden.

Doorgaans vindt de begeleiding in de praktijk in Nieuw-Vennep plaats en is dit met behulp van therapiehond Columbus. Een enkele keer wordt er gekozen om een traject zonder therapiehond te starten. Samen zullen we dan de mogelijkheden bespreken.

Bij Kind en Jeugd werken wij met de Karpa Methodiek ®.  Dit betekent dat wij het beste uit de diverse methoden gehaald hebben en deze op maatwerk basis inzetten. We werken met onderdelen vanuit de werkboeken van het Talentenlab, speltherapie en bijvoorbeeld kwartetspellen of coaching kaarten. In de praktijk is ook divers spel materiaal te vinden welke wij kunnen inzetten.

Veel voorkomende doelen waar wij met jeugdigen aan werken zijn;

  • Beter leren grenzen aangeven
  • Vergroten van zelfvertrouwen
  • Beter leren uiten van emoties

Wanneer een professional met jeugd werkt is het belangrijk dat iemand over een SKJ registratie beschikt. Het SKJ kwaliteitsregister staat gegarandeerd voor kwaliteit en professionaliteit.

Karin heeft haar SKJ registratie, Patricia verwacht voor eind 2022 haar SKJ registratie in ontvangst te nemen.

Kosten voor dit traject kunnen vergoed worden vanuit de Jeugdwet via Koel & Co, PGB of soms gedeeltelijk via de zorgverzekering.

Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder.

Dier Ondersteunde Interventies (DAI)

Waarom een hond inzetten bij begeleiding of therapie?

Wat Karpa4Care uniek maakt is dat er tijdens de begeleiding of therapie gebruik gemaakt kan worden van de kwaliteiten van therapiehond Columbus of Brando.

Waar Columbus een vriendelijke, zachtaardige, sensitieve Golden Doodle is, is Brando als oud Duitse herder meer het type van stoere enthousiaste knuffelbeer.

Veel mensen kennen de positieve invloed van hulphonden die hun baas ondersteunen bij een visuele- of lichamelijke beperking.

Nog wat minder bekend zijn therapiehonden die ingezet worden bij therapie of begeleiding. Een therapiehond werkt vaak drempelverlagend en kalmerend. De hond kan bijvoorbeeld worden ingezet bij hulpvragen op het gebied van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen of grenzen stellen. Tijdens een sessie met de hond dóen we over het algemeen veel en praten we weinig. Het gaat vooral om de ervaring en beleving.

Dier ondersteunde begeleiding/therapie is heel geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen, autisme, faalangst of bijvoorbeeld een (ernstig) meervoudige of verstandelijke beperking.

Een hond kan helpen bij het maken van contact en zorgt hij voor ontspanning. Daardoor is de hond ook zeer goed inzetbaar in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. De inzet van de hond kan een waardevolle toevoeging zijn bij de begeleiding of therapie. Je kunt hierbij denken aan iemand die therapie krijgt voor het verwerken van trauma maar in de thuissituatie nog angstige momenten ervaart om bijvoorbeeld alleen naar buiten te gaan. De hond kan dan net dat steuntje in de rug geven om wel naar buiten te kunnen gaan.

Op de homepage kun je nog meer informatie vinden over Dog Assisted Interventions.

Uiteraard kan er ook worden gekozen voor specialistische begeleiding zonder inzet van de therapiehond.

Naast Columbus en Brando zal Mirte in de toekomst gaan werken als therapiehond. Mirte is op dit moment nog in opleiding.

Brando

 

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Wanneer je kenmerken hebt van autisme of een diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebt roept dit misschien vragen op.

Wij kunnen jou en je netwerk helpen om meer inzicht te krijgen in autisme. De manier waarop we psycho educatie aanbieden is maatwerk. We zoeken de manier die het beste aansluit bij jouw mogelijkheden en wensen waardoor het je energie oplevert en zo min mogelijk energie kost. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld; luisteren naar theorie of power point, lezen van een boek, kijken van informatieve filmpjes of aanwijzingen en ondertiteling krijgen in het dagelijks leven of bij bepaalde situaties.

Samen gaan wij op zoek naar hoe autisme jouw leven beïnvloed en welke kwaliteiten je bezit om meer grip op jouw leven te krijgen.

Soms lopen ouders van kinderen met autisme tegen ongewenst gedrag aan. Wij geloven dat al het gedrag een functie heeft. We zoeken naar de reden van bepaald gedrag en gaan met elkaar op zoek naar een gewenst alternatief, gericht op de functie.

Wij werken met de Karpa methodiek. De Karpa methodiek bestaat uit een samenstelling van het beste van diverse methodieken aangevuld met eigen bevindingen en ervaringen van Karin & Patricia. Ook gebruiken we vanuit de Karpa methodiek diverse formats die een bijdrage kunnen leveren voor mensen met autisme. Visuele ondersteuning, trainingsschema's, huiswerkplanning, observatie formulieren om gedrag in kaart te brengen, signaleringsplannen etc.

Voor sommige mensen met autisme is plannen en organiseren een grote uitdaging, met handige tools helpen wij jou hiermee snel op de goede weg.

Ook therapiehond Columbus kan voor cliënten met autisme een meerwaarde hebben tijdens het traject. Columbus kan een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand, kan helpen bij het ontspannen en het aangaan van sociale contacten. Meer informatie over samenwerken met Columbus vind je onder het kopje zorg / Dog Assisted Interventions.

Psychosociale Therapie

Dit is een kort durende therapievorm die ingezet wordt wanneer mensen even vastlopen in hun leven.
Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit of uit balans raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Grote gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, burn-out of het verliezen van je baan.
Maar ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je even niet lekker in je vel zit zoals:
• vermindert zelfvertrouwen
• moeite hebben met aangeven van grenzen
• angst
• pesten op school of de werkvloer
• psychische problematiek/verkregen diagnose(s)

Onze aanpak

Na het intake gesprek maken wij samen een plan en stellen wij doelen op. In een kortdurend traject gaan wij samen aan de slag om jouw doelen te behalen. We zorgen ervoor dat jij succeservaringen gaat opdoen. Dit kunnen wij mét of zonder hulp van therapiehond Columbus doen. Wij praten samen over de zaken die jou bezighouden en die je lastig vindt. Op de moeilijke momenten in een gesprek kan Columbus je troost bieden of kan het je helpen door zijn wollige vacht te kroelen.
In de gesprekken werken wij van jouw hulpvraag naar acties in een actieplan. Op deze manier heb je voor jezelf een mooi overzicht van wanneer jij wat wil doen of ondernemen. We evalueren samen regelmatig jouw plan en stellen deze indien nodig bij.

Wil je meer weten of psychosociale therapie of ben je benieuwd of Karpa4Care jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze contact gegevens vind je op onze contact pagina.